Monday, February 23, 2009

De astăzi începe Săptămâna brânzei

Săptămâna pe care o începem astăzi, 23 februarie 2009, este o săptămână specială, numită de Biserică Săptămâna Brânzei sau săptămâna albă. Este o săptămână pregătitoare pentru Postul cel Mare care o succede.

În această săptămână se posteşte parţial, adică cu peşte, lapte, ouă şi brânză, iar zilele de miercuri şi vineri sunt zile aliturgice, în care nu se săvârşeşte Sfânta Liturghie. Tot ca o pregătire pentru Postul cel Mare din această săptămână se anticipează câteva rânduieli de slujbă specifice postului: Pavecerniţa mare cu rugăciunea Sfântului Efrem Sirul şi metaniile. Miercuri şi vineri dimineaţa în locul liturghiei se vor oficia Utrenia, Ceasurile şi Obedniţa.

Sursa: www.episcopiaseverinului.ro

Manifestări aniversare la Parohia Ortodoxă Română „Sf. Ioan Botezătorul” din Hamburg

Parohia Ortodoxă Română „Sf. Ioan Botezătorul” din Hamburg, Germania, sărbătoreşte zilele acestea doi ani de existenţă. În cadrul manifestărilor organizate cu acest prilej, în zilele de sâmbătă şi duminică, 21-22 februarie 2009, credincioşii vor primi vizita Înaltpreasfinţitului Părinte Serafim, Mitropolitul Europei Centrale şi de Nord. Aici, Înaltpreasfinţia Sa va susţine o conferinţă cu tema „Spovedanie şi Împărtăşanie”.

Sursa: Radio TRINITAS

Aniversare a Comunităţii Ortodoxe Române 'Sfânta Treime' din Turcia

Duminică, 22 februarie 2009, la Biserica 'Sfânta Mc. Paraschevi-Prikidion din Istanbul, creştinii ortodocşi români din Turcia i-au adus mulţumire lui Dumnezeu pentru cei opt ani de slujire şi vieţuire creştinească ai Comunitatii Ortodoxe Române 'Sfânta Treime' din Turcia. La data de 25 Februarie 2001, preotul Silviu State a oficiat prima Sf. Liturghie în limba română, iar duminică 4 martie 2001, în cadrul Adunării creştinilor ortodocşi români din Istanbul, s-a hotărât înfiinţarea parohiei.

La Sfânta Liturghie aniversară a participat Excelenţa Sa, domnul Radu Băjenaru, director în cadrul Ministerului Afacerilor Externe din România, care în perioada 1997-2001, în calitatea sa de Consul General al României la Istanbul, a reprezentat cu cinste interesele românilor înaintea autorităţilor turce pentru înfiinţarea parohiei româneşti.

La acest moment aniversar, preotul Silviu State a mulţumit Patriarhiei Române pentru părinteasca dragoste şi putare de grijă, Patriarhiei Ecumenice pentru binecuvântare, autorităţilor turce pentru înţelegerea şi bunătatea arătată faţă de minoritatea românilor ortodocşi, precum şi Ministerului Afacerilor Externe, care au contribuit la înfiinţarea şi viaţa Comunitaţii Ortodoxe Române 'Sfânta Treime' din Turcia.

Corespondent: Pr. Silviu State

Sursa: www.basilica.ro